15-те най-често срещани грешки при избора на цветя за сватбената декорация

 15-те най-често срещани грешки при избора на цветя за сватбената декорация

15-те най-често срещани грешки при избора на цветя за сватбената декорация

Направихме проучване и селектирахме съветите на най-добрите сватбени организатори относно това какви грешки не бива да се допускат, когато избираме цветята за сватбената украса. Успяхме да обобщим повечето от тях в 15 основни пункта, които съветваме бъдещите младоженци да избягват.

Грешка 1: Да не погледнете цялостната картина

Обикновено бъдещите младоженци избират цветята за сватбата си, доверявайки се на информационни източници и често ползвайки снимки от интернет. Много е важно обаче да потърсите снимка на цялостната сватбена украса,в  която присъства избрания от вас цветен детайл, за да видите до колкото той би се вписал. Една или друга цветна аранжировка може и да ви допада, но това далеч не означава, че би се вписала успешно в сватбения декор.

Цялостна цветна декорация на градинска сватба

Цялостна цветна декорация на градинска сватба

Грешка 2: Да не се доверявате на избрания от вас флорист

Изключително важно е да изградите правилна комуникация с избраните от вас подизпълнители като споделите в случая с флориста си цялостната ви визия, доверявайки се опита и препоръчките му. Имайте предвид, че всяко цвете има сезон  и дотавката на люляк през август, например, значително би оскъпило бюджета ви за сватбената украса. Флористът ви, със сигурност ще ви препоръча най-подходящото решение, а ние ви съветваме да се вслушате в препоръките му.

Грешка 3: Да не използвате една и съща аранжировка повторно

Ако наистина разсъждавате от прагматична гледна точка и бихте искали да се вместите в определения от вас бюджет, то трябва да знаете, че част от цветните аранжировки могат да бъдат използвани повторно в сватбената украса. Това осначава, че например, аранжировката върху масата за подписване при изнесен ритуал би изглеждала чудесно и върху кенди бара или масата за подаръци. Просто е нужно тя да бъде своевременно преместена. Същото важи и за свещите, украсата на столовете и другите малки детайли, които биха изглеждали еднакво добре, както на открито, така и в самата зала за тържеството.

large_image

Романтичен булчински букет от пастелни рози, бял божур и далии.

Грешка 4: Да изберете флориста си последен

Имайте предвид, че основното перо в бюджета след менютата е флористиката. Цветната украса създава наистина неповторима празнична атмосфера на вашето сватбено тържество, затова и предполага значително по-дълга подготовка. Това означава, че едно от първите ви действия по организацията на сватбата трябва да е изборът ви на флорист. Именно поради тази причина, ние от сватбена агенция Wed Etiquette срещаме нашите клиенти първо с цветните декоратори.

Грешка 5: Да откажете компромисните решения

Една от най-големите грешки, които допускат бъдещите младоженци е да концентрират решението си върху избора на точно определено цвете или детайл без да проявят гъвкавост. Един опитен флорист, със съгурност, ще доразвие първоначалната ви визия, като ще ви предложи най-добрият ватиант за избор на един или друг вид цветя.

Каскаден булчински букет от рози и божури

Каскаден булчински букет от рози и божури

Грешка 6: Да не разглеждате варианти за по-скъпи цветя

Еденичната цена на определен вид цветя не трябва да ви притеснява, защото например, божурите или орхидеите са по-скъпи, но аранжировките с тях се получават обемни и ефектни и ще са ви нужен по-малък брой цветове. Освен това, те биха били прекрасен акцент в сватбения ви букет или останалата цветна украса.

Грешка 7: Да не общувате достатъчно с флориста си

Много е важно да изградите добра комуникация с флориста си и да се уверите, че посланието ви е ясно разбрано от него. Покажете му нагледно как си представяте сватбента украса като покажете снимки на сватбения букет, бутониерите, аранжировките за масите, украсата на арката ако има изнесен ритуал, декорацията на столовете и кенди бара. Споделете каква е сватбената тема, която си представяте, както и основните цветове на сватбата.

Грешка 8: Да използвате само един цвят

Декорация на столове

Декорация на столове

Много от младоженците избират само един цвят на сватбата си, което обезличава цветната украса. Препоръчваме ви да изберете един основен цвят и няколко други, които да си отиват с предпочитаната от вас гама. Така цветните аранжировки ще изпъкнат, а букетите на булката и шафекрите ще се превърнат във впечатляващи акценти.

Грешка 9: Да изберете силно ароматни цветя

Изборът на силно ароматни цветя за цветни аранжировки може и да ви се струва много романтична идея, но не винаги е най-добрата. Част от гостите могат да проявят алергична реакция или да не понасят определени миризми. Затова се спрете на цветя с по-неутрален аромат.

Ниска аранжировка за маси в пастелни тонове

Ниска аранжировка за маси в пастелни тонове

Грешка 10: Да игнорирате грижата за цветята преди самата декорация

Ние твърдо ви съветваме да се доверите на флорист, но все пак ако поемете рискът да изберете и доставите сами цветята за сватбата си трябва добре да проучите кои видове при какви условия се съхраняват максимално дълго свежи. Може да се наложи да наемете предварително хладилен склад, или да стимулирате цъфтежа на цветята. От друга страна, ако все пак разумът надделее и се доверите на флорист, разпитайте го кои цветя от тези, които сте избрали при какви условия виреят и го проконтролирайте дали е уосигурил най-подходящите условия.

Грешка 11: Да не заложите в бюджета си разхода за цветна украса

Както вече казахме, флористиката  е едно от най-големите пера на бюджета и в зависимост от индивидуалните ви желания цифрата може да варира. При всички положения, планирайте поне  20% от бюджета си цветна украса, за да сте сигурни, че ще имате впечатляваща празнична атмосфера в сватбения си ден.

Цветна декорация на сватба в стил шаби шик

Цветна декорация на сватба в стил шаби шик

Грешка 12: Да заложите на DIY проекти при цветната декорация

Много булки си мислят, че могат сами да украсят залата или ресторанта, който са избрали за сватбата си, но в 99% от случаите това е равно на провал. Изборът, поръчката, доставката и оформянето на цветната украса изисква сериозни познания, доказан опит и изградени отношения с проверени доставчици на цветя. В интернет пространството има много  информация относно това как да направим една или друга декорация сами и вие можете да се възползвате от нея, но категорично се доверете на проефесионален флорист за цялостната декорация ако искате да зибегнете разочарования.

Грешка 13: Да поръчате цветята за сватбата си твъде късно

Имайте предвид, че най-добрите доставчици на живи цветя се намират извън България, затова повечето флористи разчитат на директни пратки от Холандия. В този случай, е добре да се остави прозорец от поне 3-5 седмици, в които цветята да бъдат поръчани, за да се доставят на време. Освен това, ако не планирате навременната доставка е възможно допълнително оскъпяване.

Сватбени бутониери

Сватбени бутониери

Грешка 14: Да изберете прекалено голям букет

Някои булки вярват в идеята, че колкото е по-голям букетът, толкова по-добре. Именно поради тази причина не осъзнават, че прекалено големият сватбен букет създава известни неудобства поради тежестта си, а и често не импонира на цялостната сватбена декорация, защото не съответства на размера на останалите аранжировки. Така например, ако букетът на булката е по-голям, отколкото аранжировките на масите, ефектът на цветната декорация ще се загуби.

Грешка 15: Да пренебрегнете избора на правилните покривки

Ниски аранжировки на градинска сватба

Ниски аранжировки на градинска сватба

Имайте предвид, че основния ефект от цялостната флорална декорация се създава от цветните аранжировки по масите и украсата на столовете както на маста на младоженците, така и на тези на гостите. Именно поради тази причина обърнете особено внимание на покривките и салфетките. Цветът и материята им трябва да съответства на цялостната сватбена визия, защото именно текстилът създава ефект за завършена декоративна композиция на сватбената украса.

Comments are closed.


This site is using the Seo Wizard plugin by http://seo.uk.net/