Сватбените покани – протокол и етикет!

Сватбени покани - протокол и етикет!

Сватбени покани – протокол и етикет!

Сватбените покани ще бъдат първият и основен детайл, с който ще се запознаят вашите гости. Съществуват толкова различни видове покани, но независимо от това какъв избор сте направили, следва да спазвате основните правила, които повелява сватбеният етикет. Първо, трябва да знаете, че има два основни вида сватбени покани: електронни и на хартиен носител. Освен това, поканите се разделят на строго официални и с неформален текст и съдържание. Не забравяйте да съобразите дизайна им с основната тема на сватбата и цветовете, които сте избрали. Печатните покани, задължително трябва да бъдат придружени от пощенски плик, който да бъде надлежно адресиран.

Стъпка 1. Задължителният текст.

Независимо какъв дизайн и стил сте избрани, в поканата трябва да присъства задължителен текст, указващ следното:

Кой: Трябва да започнете с пълните имена на младоженците като не забравяте, да укажете и имената на домакините на събитието. Често освен младоженците, домакини на сватбата са родителите на младоженеца и/или булката, както и техните кумове.

Кога: Ясно обозначете точните, дата, месец, година и час на събитието.

Къде: Укажете точното място, на което ще се състои събитието, като не пропускате пълния адрес, съдържащ страна, пощенски код, град и точен адрес. Ако предвиждате граждански и църковен ритуал, welcome drink и официално тържество в един ден, то не пропускайте всички адреси.

R.S.V.P. от фр. “Répondez s’il vous plaît”: Задължително поканата ви трябва да завършва с R.S.V.P., което е изискване за потвърждение за присъствие от страна на вашите гости. Протоколът повелява гостите да отговорят в рамките на 48 часа след получаване на поканата си, освен ако не е указан срок за потвърждаване на присъствите им.

2. Допълнителни реквизити

Ако трябва да следваме основните правила на сватбения протокол, текст съдържащ горепосочената информация е достатъчен, но вашите гости със сигурност ще оценят следната допълнителна информация:

Дрес-код: Опишете кода на облеклото: официален, полуофициален, неформален.

Карта на мястото: Можете като допълнителна информация да приложите карта на мястото, за да улесните гостите си.

Информация относно настаняване на гостите: Ако предвиждате настаняване на гостите в хотел, споменете в поканата дали сте направили резервация или следва това да бъде тяхна инициатива.

Информация за подаръците: Съгласно протокола не е прието да се указват предпочитания за подаръци, но все повече двойки залагат на практичността, споделяйки желанията си като разбира се, това трябва да се случи по дискретен начин, отправяйки елегантен намек. Тази информация е добре да бъде спомената в сватбения ви уебсайт, ако сте планирали такъв.

Линк към сватбения ви уебсайт: Модерните традиции повеляват създаването на сватбен уебсайт, съдържащ информация за младоженците и подробности около събитието. Ако сте предвидили такъв , приложете линк към него.

Имайте предвид, че според сватбения етикет, сватбените покани следва да бъдат предшествани от т.н предварителни покани – Save the date, чрез които предупреждавате гостите си да планират указаната дата на сватбата ви и да не поемат други ангажименти.

3. Кога да изпратите поканите.

За да сте сигурни, че вашите гости ще имат достатъчно време да се подготвят за сватбата ви, трябва да съобразите минималните срокове съгласно етикета, в които да изпратите своите покани.

  • Предварителните покани Save the Dates: 6 месеца преди събитието
  • Поканите: 6 до 8 седмици преди събитието
  • Покани за сватба в чужбина: Минимум три месеца предварително

4. Как да изпратите поканите.

Сватбени покани - протокол и етикет!

Сватбени покани – протокол и етикет!

Имате три варианта за изпращане на сватбените си покани  – по електронен път, по пощата/ с куриер или лично да връчите поканите на гостите си. В последните два варианта поканите трябва да бъдат в надлежно надписан пощенски плик, съответстващ на цялостния дизайн. Съгласно протокола, пликът трябва да бъде надписан ръчно като укажете точните имена на съответния гост, не забравяйки да укажете социалния статус. Ако изпращате поканите по пощата или чрез куриер е необходимо да укажете и точния адрес.

Съветваме ви да бъдете в крак с модата при сватбените покани като Парньорите ни от Bridal Idol са се постарали да ни запознаят с топ тенденциите за сватбения сезон през 2015.

Сватбени покани - протокол и етикет!

Сватбени покани – протокол и етикет!

Comments are closed.


This site is using the Seo Wizard plugin by http://seo.uk.net/